Pregătirea seminţelor pentru semănat se va face astfel: se prepară o soluţie de Previcur 607 SL = 0,15% + Tecamin Raiz 0,1% (1-2 litri). Seminţele de salată se pun într-un săculeţ de pânză ţi se imerseaza pentru 1-2ore in soluţia de Previcur şi Tecamin Raiz mai sus menţionată. După aceasta seminţele se scot din săculeţ, se lasă la scurs câteva minute, apoi se amestecă cu praf de talc. Amestecul astfel format se va cerne cu o sită fină, astfel încât la sfârşit sa rămână in sită numai seminţele îmbrăcate în praf de talc. Această operaţie se face cu două scopuri: seminţele îşi măresc volumul şi sunt mai uşor de semănat, iar imersia în soluţie va asigura o germinaţie mai rapidă şi mai uniformă. În plus, Previcurul va asigura o stare fitosanitară bună tinerelor plăntuţe.

După răsărirea completă a răsadurilor se va face un tratament cu Previcur 607 SL 0,15% - 100 litri/100mp. La o săptămâna după acesta se va face un tratament cu Merpan 80 WDG - 0,15% - 100litri/mp. În ziua de dinaintea platării se va face un tratament cu Teldor 0,08% - 100 litri/mp, sau Sumilex 0,1% - 100 litri/mp. ATENŢIE!!! Toate tratamentele se vor face numai după o udare, de preferat cu o cantitate mai mare de apă, astfel încât răsadurile să fie turgescente şi să nu se impună o udare în perioada imediat următoare.

Cerinţele specifice faţă de căldură.

Temperatura optimă pentru germinaţie este 12-15°C, iar temperatura minimă este 2-3°C. plantele in faza de 5-6 frunzuliţe pot rezista până la – 5-6°C, iar in faza de maturitate până la – 2°C. Temperatura optimă pentru creşterea salatei este de 7-13°C pe zile înnorate şi 16°C pe zile însorite. Sub 4°C creşterea salatei încetează.

Cerinţele specifice faţă de umiditate.

Cerinţele faţă de apă sunt apreciate ca fiind ridicate. Foarte importantă este umiditatea atmosferică, valoarea optimă este de 70%. Pentru aceasta se va acorda o atenţie deosebită ventilaţiei culturii. Excesul de umiditate favorizează apariţia putregaiului cenuşiu, considerat a fi cea mai importantă boală la salată.

Plantarea.

Desimea recomandată de către producătorul de sămânţă este de 80000 plante/ha, respectiv D/d = 40/30 cm. Se poate planta şi în benzi de câte 4 rânduri, cu distanţa între rânduri de 30 cm, iar între benzi de 50 cm, distanţa între plante pe rând rămânând de 30 cm.

Se consideră vârsta optimă de plantare a răsadurilor atunci când acestea au 5-6 frunze adevărate. Plantarea propriuzisă se va face prin îngroparea cuburilor (ghivecelor nutritive) numai pe jumătate din înălţimea acestuia.

La câteva zile după plantare se va face un tratament preventiv cu Teldor sau Sumilex la concentraţiile menţionate anterior, la care se va adăuga şi un adeziv în concentraţie de 0,02% (Sillwet, Nonit, Nu film). Volumul de soluţie folosi la aceste tratamente va fi între 400 şi 600 litri/ha. Tratamentul se repetă, preventiv, la fiecare 2-3 săptămâni.

Irigările se vor face astfel încât sa fie menţinută în permanenţă o stare bună de aprovizionare a solului, dar este deosebit de important sa se irige numai în prima parte a zilellor însorite.

Se vor face maxim doua fertilizări faziale cu azot şi potasiu cu doze ce variază între 50 şi 100 kg azot şi 100-150 kg potasiu.

Se pot face şi fertilizări foliare, de obicei cu produse ce conţin calciu şi bor (Tecnokel Ca B), la a căror carenţă salata este sensibila şi datorită temperaturilor scăzute în care se produce, precum şi alţi biostimulatori (Tecamin max) ce contribuie, de asemenea la o mai buna toleranţă a plantelor la condiţiile climatice nefavorabile.

Succes!

Ing. Marius Popescu,
SC UNIVERSAL IMPEXSEM CO SRL